Lag (2000:1025) om innebörden av begreppen jordbruks-, trädgårds- och skogsprodukter i konkurrenslagen (2008:579)
Utfärdad:
Ikraftträdandedatum:
Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
SFS nr: 2000:1025
Departement: Klimat- och näringslivsdepartementet RSN
Ändring införd: t.o.m. SFS 2008:591
Länk: Länk till register
2000:1025
Departement/myndighet:
Klimat- och näringslivsdepartementet RSN
Utfärdad:
2000-11-23
Ändrad:
t.o.m. SFS
2008:591
Ändringsregister:
SFSR (Regeringskansliet)
Källa:
Fulltext (Regeringskansliet)
Bilaga
Varuslag
ur 01.01 Levande hästar
ur 01.02 Levande nötkreatur
ur 01.03 Levande tamsvin
ur 01.04 Levande får
01.05 Levande fjäderfä, nämligen höns av arten Gallusdomesticus, ankor, gäss, kalkoner och pärlhöns
ur 02.01 Kött av nötkreatur, färskt eller kylt
ur 02.02 Kött av nötkreatur, fryst
ur 02.03 Kött av tamsvin, färskt, kylt eller fryst
ur 02.04 Kött av får, färskt, kylt eller fryst
ur 02.05 Kött av häst, färskt, kylt eller fryst
ur 02.06 Andra ätbara delar av nötkreatur, tamsvin, får ochhäst, färska, kylda eller frysta
ur 02.07 Kött och andra ätbara delar (med undantag avgåslever) av fjäderfä enligt nr 01.05, färska, kylda eller frysta
02.09 Svinfett, inte innehållande magert kött, ochfjäderfäfett (inte utsmälta eller på annat sätt extraherade), färska, kylda, frysta, saltade, i saltlake torkade eller rökta
ur 02.10 Kött och andra ätbara djurdelar av häst, nötkreatur,tamsvin, får och fjäderfä (med undantag av gåslever), saltade, torkade eller rökta; ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar
04.01 Mjölk och grädde, inte koncentrerade och inteförsatta med socker eller annat sötningsmedel
04.02 Mjölk och grädde, koncentrerade eller försatta medsocker eller annat sötningsmedel
04.03 Kärnmjölk, filmjölk, gräddfil, yoghurt, kefir ochannan fermenterad eller syrad mjölk och grädde, även koncentrerade, försatta med socker eller annat sötningsmedel, smaksatta eller innehållande frukt, bär, nötter eller kakao
04.04 Vassle, även koncentrerad eller försatt med sockereller annat sötningsmedel; produkter bestående av naturliga mjölkbeståndsdelar, även försatta med socker eller annat sötningsmedel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans
ur 04.05 Smör och andra fetter och oljor framställda av mjölk
04.06 Ost och ostmassa
ur 04.07 Fjäderfäägg med skal, färska, konserverade ellerkokta
04.08 Fågelägg utan skal samt äggula, färska, torkade,ångkokta eller kokta i vatten, gjutna, frysta eller på annat sätt konserverade, även försatta med socker eller annat sötningsmedel
ur 07.01 Potatis (med undantag av nyskördad potatis undertiden 6 juni-5 juli), färsk eller kyld
ur 07.09 Sockermajs, färsk eller kyld
ur 07.10 Sockermajs (även ångkokt eller kokt i vatten), fryst
ur 07.12 Torkad potatis och sockermajs, hela, i bitar,skivade, krossade eller pulveriserade, men inte vidare beredda
ur 07.13 Torkade, spritade baljväxtfrön av sådana slag somanvänds för livsmedels- eller foderändamål, även skalade eller sönderdelade
ur 07.14 Maniok- och arrowrot, färska eller torkade, helaeller i bitar och även i form av pelletar
10.01 Vete samt blandsäd av vete och råg
10.02 Råg
10.03 Korn
10.04 Havre
10.05 Majs
10.07 Sorghum
ur 10.08 Spannmål, annan än bovete, kanariefrö och hirs
11.01 Finmalet mjöl av vete eller av blandsäd av vete ochråg
ur 11.02 Finmalet mjöl av annan spannmål än vete, blandsäd avvete och råg, ris, bovete, kanariefrö och hirs
ur 11.03 Krossgryn, grovt mjöl (inbegripet fingryn) ochpelletar av annan spannmål än ris, bovete, kanariefrö och hirs
ur 11.04 Spannmål, annan än ris, bovete, kanariefrö och hirs,bearbetad på annat sätt (t.ex. skalad, valsad, bearbetad till flingor eller pärlgryn, klippt eller gröpad), groddar av spannmål, hela, valsade, bearbetade till flingor eller malda
ur 11.05 Mjöl, flingor, korn och pelletar av potatis
ur 11.06 Mjöl av sago eller av rötter, stam- eller rotknölarenligt nr 07.14
11.07 Malt, även rostat
ur 11.08 Stärkelse
12.01 Sojabönor, även sönderdelade
12.02 Jordnötter, även skalade eller sönderdelade men interostade eller på annat sätt tillagade
12.03 Kopra
12.05 Rapsfrön och rybsfrön, även sönderdelade
12.06 Solrosfrön, även sönderdelade
ur 12.07 Andra oljeväxtfrön och oljehaltiga frukter (medundantag av ricinus-, hamp- och oiticicafrön samt bokollon), även sönderdelade
ur 12.08 Mjöl av oljeväxtfrön eller oljehaltiga frukter (medundantag av mjöl av senaps-, lin-, ricinus-, hamp- och oiticicafrön samt av bokollon)
ur 12.12 Sockerbetor, färska eller torkade, även malda
ur 12.14 Lusernmjöl och annat grönmjöl, även i form avpelletar
ur 15.01 Ister; annat svinfett och fjäderfäfett, utsmälta,även utpressade eller extraherade med lösningsmedel
ur 15.02 Fetter av nötkreatur, andra oxdjur, får ellergetter, råa eller utsmälta, även utpressade eller extraherade med lösningsmedel
15.03 Solarstearin, isterolja, oleostearin, oleomargarinoch talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda
ur 15.04 Fetter och oljor av fisk eller havsdäggdjur samtfraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade (med undantag av fiskleverolja)
15.06 Andra animaliska fetter och oljor samt fraktioner avsådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
15.07 Sojabönolja och fraktioner av denna olja, ävenraffinerade men inte kemiskt modifierade
15.08 Jordnötsolja och fraktioner av denna olja, ävenraffinerade men inte kemiskt modifierade
15.09 Olivolja och fraktioner av denna olja, ävenraffinerade men inte kemiskt modifierade
15.10 Andra oljor erhållna enbart ur oliver samtfraktioner av sådana oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade, inbegripet blandningar av dessa oljor eller fraktioner med oljor eller fraktioner enligt nr 15.09
15.11 Palmolja och fraktioner av denna olja, ävenraffinerade men inte kemiskt modifierade
15.12 Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samtfraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
15.13 Kokosolja, palmkärnolja och babassuolja samtfraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
15.14 Rapsolja, rybsolja och senapsolja samt fraktioner avdessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
ur 15.15 Andra vegetabiliska fetter och feta oljor (medundantag av jojoba-, kroton-, lin-, oiticica-, ricin- och tungolja samt fraktioner av dessa oljor) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
ur 15.16 Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samtfraktioner av sådana fetter eller oljor, som helt eller delvis hydrerats, omförestrats (även internt) eller elaidiniserats, även raffinerade men inte vidare bearbetade med undantag av produkter med karaktär av konstgjorda vaxer
15.17 Margarin; ätbara blandningar och beredningar avanimaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, andra än ätbara fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor enligt nr 15.16
ur 15.18 Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor (medundantag av lin-, oiticica, ricin- och tungolja samt fraktioner av dessa oljor) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, kokta, oxiderade, dehydratiserade, faktiserade, blåsta, polymeriserade genom upphettning i vakuum eller i inert gas eller på annat sätt kemiskt modifierade, med undantag av produkter enligt nr 15.16; oätliga blandningar eller beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans
ur 16.01 Korv (med undantag av gåsleverkorv) och liknandeprodukter av kött, andra djurdelar eller blod; beredningar av dessa produkter
ur 16.02 Kött, andra djurdelar och blod, beredda ellerkonserverade på annat sätt (med undantag av gåsleverpastej)
ur 16.05 Andra ryggradslösa vattendjur än kräftdjur ochblötdjur, beredda eller konserverade
17.01 Socker från sockerrör eller sockerbetor samt kemisktren sackaros, i fast form
ur 17.02 Annat socker, inbegripet kemiskt ren laktos, maltos,glukos och fruktos, i fast form (med undantag av invertsocker); sirap och andra sockerlösningar utan tillsats av aromämnen eller färgämnen (med undantag av invertsocker); sockerkulör
17.03 Melass erhållen vid utvinning eller raffinering avsocker
ur 17.04 Fondantmassor, mandelmassor, pastor och andraliknande halvfabrikat, inte innehållande kakao, i bulk
ur 18.06 Glasspulver, glasspasta (glassmassa), puddingar ochliknande efterrätter samt pulver, flingor, pastor och flytande beredningar endast avsedda för framställning av pudding och annan liknande efterrätt eller dryck, innehållande kakao
ur 19.01 Livsmedelsberedningar av mjöl, stärkelse ellermaltextrakt, som inte innehåller kakaopulver eller innehåller mindre än 50 viktprocent kakaopulver, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; livsmedelsberedningar av varor enligt nr 04.01-04.04, som inte innehåller kakaopulver eller innehåller mindre än 10 viktprocent kakaopulver, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans
19.02 Pastaprodukter, såsom spagetti, makaroner, nudlar,lasagne, gnocchi, ravioli och cannelloni, även kokta, fyllda (med kött eller andra födoämnen) eller på annat sätt beredda; couscous, även beredd
19.03 Flingor, gryn o.d., framställda av stärkelse
ur 19.04 Spannmål, annan än majs, i form av korn, förkokteller på annat sätt beredd
ur 19.05 Bakverk, även innehållande kakao (med undantag avkex, småkakor o.d., våfflor och rån (wafers))
ur 20.04, Potatis och produkter av ärter och bönor enligt nr07.13,
ur 20.06 beredda eller konserverade på annat sätt än medättika eller ättiksyra, frysta
ur 20.05, Potatis och produkter av ärter och bönor enligt nr07.13,
ur 20.06 beredda eller konserverade på annat sätt än medättika eller ättiksyra, inte frysta
ur 21.02 Andra encelliga mikroorganismer än jäst, döda (medundantag av vacciner enligt nr 30.02)
ur 21.04 Homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar,innehållande kött (inbegripet andra djurdelar)
21.05 Glassvaror, även innehållande kakao
ur 21.06 Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripnanågon annanstans (med undantag av konfektyrer)
23.02 Kli, fodermjöl och andra återstoder, även i form avpelletar, erhållna vid siktning, malning eller annan bearbetning av spannmål eller baljväxter
23.03 Återstoder från stärkelseframställning och liknandeåterstoder, betmassa, bagass och annat avfall från sockerframställning, drav, drank och annat avfall från bryggerier eller brännerier, även i form av pelletar
23.04 Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinningav sojabönolja, även malda eller i form av pelletar
23.05 Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinningav jordnötsolja, även malda eller i form av pelletar
ur 23.06 Oljekakor och andra fasta återstoder (med undantagav mandelkli) från utvinning av vegetabiliska fetter eller oljor, andra än de som omfattas av nr 23.04 eller 23.05, även malda eller i form av pelletar
23.08 Vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samtvegetabiliska återstoder och biprodukter av sådana slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripa någon annanstans, även i form av pelletar
ur 23.09 Beredningar av sådana slag som används vid utfodringav djur (med undantag av hundbröd samt sådana vitamin- och mineralfodermedel som inte innehåller torrmjölk)
25.10 Naturliga kalciumfosfater, naturligaaluminiumkalciumfosfater och fosfatkrita
ur 28.08 Salpetersyra
ur 28.09 Fosforpentoxid och ortofosforsyra
28.14 Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning
ur 28.34 Kalium-, kalcium- och magnesiumnitrat
ur 28.35 Kalium- eller kalciumpolyfosfater (inbegripet meta-och pyrofosfater), kaliumortofosfater och kalciumhydrogenortofosfat (dikalciumfosfat)
31.01 Gödselmedel-31.05
ur 35.02 Äggalbumin
35.05 Dextrin och annan modifierad stärkelse (t.ex.förklistrad eller örestrad stärkelse); lim och klister på basis av stärkelse, dextrin eller annan modifierad stärkelse
ur 35.07 Enzympreparat innehållande födoämnen
ur 38.09 Beredda glätt- och appreturmedel av sådana slag somanvänds inom textil-, pappers- eller läderindustrin eller inom liknande industrier, på basis av stärkelse eller stärkelseprodukter (med undantag av varor i detaljhandelsförpackningar vägande per styck högst 1 kg netto)
ur 38.23 Tekniska enbasiska fettsyror (med undantag av olein,linoljefettsyra och andra fettsyror med ett jodtal av minst 170, ricinoljefettsyra, dehydratiserad ricinoljefettsyra, högraffinerad tallfettsyra och ullfettsyra); sura oljor från raffinering
ur 38.24 Beredda bindemedel för gjutformar eller gjutkärnorpå basis av stärkelse eller stärkelseprodukter