SFS 2008:745 Förordning om ändring i livsmedelsförordningen (2006:813)
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
![background image](/Static/i/lagboken/hidden.png)
1
Svensk författningssamling
Förordning
om ändring i livsmedelsförordningen (2006:813);
utfärdad den 28 augusti 2008.
Regeringen föreskriver att 23 § livsmedelsförordningen (2006:813) ska ha
följande lydelse.
23 §
1
Om inte något annat följer av andra och tredje styckena är följande
myndigheter behöriga att pröva frågor om godkännande av livsmedels-
anläggningar eller att registrera livsmedelsanläggningar.
1
Senaste lydelse 2008:64.
Typ av livsmedelsanläggning
Prövningsmyndighet
1. Slakterier, vilthanteringsanläggningar och
styckningsanläggningar
Livsmedelsverket
2. Anläggningar för malet kött som produce-
rar mer än 5 ton per vecka
Livsmedelsverket
3. Kyl- och fryshus, utom sådana som lagrar
och omgrupperar köttvaror för distribution
enbart inom detaljhandeln
Livsmedelsverket
4. Köttproduktanläggningar och köttbered-
ningsanläggningar som producerar mer än
7,5 ton per vecka
Livsmedelsverket
5.
Mjölk- och mjölkproduktanläggningar
som producerar mjölkprodukter av mer än
2 000 000 liter mjölk om året
Livsmedelsverket
6. Fiskanläggningar som producerar mer än
250 ton per år och fiskgrossistanläggningar
som hanterar mer än 500 ton om året
Livsmedelsverket
SFS 2008:745
Utkom från trycket
den 9 september 2008
![background image](/Static/i/lagboken/hidden.png)
2
SFS 2008:745
Om kontrollen av verksamheten i en anläggning med stöd av 15 eller 17 §
livsmedelslagen (2006:804) flyttas över från en kommunal nämnd till Livs-
7. Äggpackerier som omfattas av artikel 116
och bilaga XIV till rådets förordning (EG) nr
1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upp-
rättande av en gemensam organisation av
jordbruksmarknaderna och om särskilda be-
stämmelser för vissa jordbruksprodukter
(”enda förordningen om de gemensamma or-
ganisationerna av marknaden”)
2
Livsmedelsverket
8. Äggproduktanläggningar
Livsmedelsverket
9.
Livsmedelsanläggningar i järnvägsvag-
nar, luftfartyg och fabriksfartyg samt kyl-
tankbåtar för fisk
Livsmedelsverket
10.
Tillverkningsanläggningar för sprit-
drycker, vin, aromatiserade viner, aromatise-
rade drycker baserade på vin och aromatise-
rade drinkar baserade på vinprodukter
Livsmedelsverket
11.
Sådana livsmedelsanläggningar som
drivs av det detaljhandelsbolag som avses i
5 kap. 2 § alkohollagen (1994:1738)
Livsmedelsverket
12.
Exportkontrollerade anläggningar som
avses i kungörelsen (1974:271) om kontroll
vid utförsel av livsmedel
Livsmedelsverket
13. Anläggningar för behandling av livs-
medel med joniserande strålning
Livsmedelsverket
14.
Skeppshandelslager, tullager, frilager
och anläggningar inom frizon i vilka det för-
varas livsmedel som från veterinärsynpunkt
inte är godkända för fri omsättning
Livsmedelsverket
15.
Anläggningar för dricksvattenförsörj-
ning
En sådan kommunal nämnd
som avses i livsmedelslagen
(2006:804)
16. Anläggningar för tillverkning av snus
och tuggtobak
En sådan kommunal nämnd
som avses i livsmedelslagen
(2006:804)
17. Primärproducenter av livsmedel
Länsstyrelsen
18. Andra livsmedelsanläggningar, inklusive
anläggningar för tillverkning av tillsatser,
aromer och processhjälpmedel
En sådan kommunal nämnd
som avses i livsmedelslagen
(2006:804)
Typ av livsmedelsanläggning
Prövningsmyndighet
2
EUT L 299, 16.11.2007, s. 1 (Celex 32007R1234).
![background image](/Static/i/lagboken/hidden.png)
3
SFS 2008:745
medelsverket, ska verket i fortsättningen pröva frågor om godkännande av
anläggningen eller registrera anläggningen.
Om kontrollen av verksamheten i en anläggning med stöd av 16 § livs-
medelslagen flyttas över från Livsmedelsverket till en kommunal nämnd,
ska denna nämnd i fortsättningen pröva frågor om godkännande av anlägg-
ningen eller registrera anläggningen.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2009.
På regeringens vägnar
ESKIL ERLANDSSON
Mats Wiberg
(Jordbruksdepartementet)
![background image](/Static/i/lagboken/hidden.png)
Thomson Förlag AB, tel. 08-587 671 00
Elanders, Vällingby 2008