SFS 2010:1641 Förordning om ändring i livsmedelsförordningen (2006:813)
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
1
Svensk f�rfattningssamling
F�rordning
om �ndring i livsmedelsf�rordningen (2006:813);
utf�rdad den 2 december 2010.
Regeringen f�reskriver att 23 � livsmedelsf�rordningen (2006:813) ska ha
f�ljande lydelse.
23 �
1
Om inte n�got annat f�ljer av andra och tredje styckena �r f�ljande
myndigheter beh�riga att pr�va fr�gor om godk�nnande av livsmedelsan-
l�ggningar eller att registrera livsmedelsanl�ggningar.
1 Senaste lydelse 2008:745.
Typ av livsmedelsanl�ggning
Pr�vningsmyndighet
1. Slakterier, vilthanteringsanl�ggningar och
styckningsanl�ggningar
Livsmedelsverket
2. Anl�ggningar f�r malet k�tt som producerar
mer �n 5 ton per vecka
Livsmedelsverket
3. Kyl- och fryshus, utom s�dana som lagrar
och omgrupperar k�ttvaror f�r distribution en-
bart inom detaljhandeln
Livsmedelsverket
4. K�ttproduktanl�ggningar och k�ttbered-
ningsanl�ggningar som producerar mer �n 7,5
ton per vecka
Livsmedelsverket
5. Mj�lk- och mj�lkproduktanl�ggningar som
producerar mj�lkprodukter av mer �n
2 000 000 liter mj�lk om �ret
Livsmedelsverket
6. Fiskanl�ggningar som producerar mer �n
250 ton per �r och fiskgrossistanl�ggningar
som hanterar mer �n 500 ton om �ret
Livsmedelsverket
SFS 2010:1641
Utkom fr�n trycket
den 14 december 2010
2
SFS 2010:1641
7. �ggpackerier som omfattas av artikel 116
och bilaga XIV till r�dets f�rordning (EG) nr
1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upp-
r�ttande av en gemensam organisation av jord-
bruksmarknaderna och om s�rskilda be-
st�mmelser f�r vissa jordbruksprodukter
("enda f�rordningen om de gemensamma or-
ganisationerna av marknaden")
Livsmedelsverket
8. �ggproduktanl�ggningar
Livsmedelsverket
9. Livsmedelsanl�ggningar i j�rnv�gsvagnar,
luftfartyg och fabriksfartyg samt kyltankb�tar
f�r fisk
Livsmedelsverket
10. Tillverkningsanl�ggningar f�r sprit-
drycker, vin, aromatiserade viner, aromatise-
rade drycker baserade p� vin och aromatiserade
drinkar baserade p� vinprodukter
Livsmedelsverket
11. S�dana livsmedelsanl�ggningar som drivs
av det detaljhandelsbolag som avses i 5 kap.
2 � alkohollagen (2010:1622)
Livsmedelsverket
12. Exportkontrollerade anl�ggningar som av-
ses i kung�relsen (1974:271) om kontroll vid
utf�rsel av livsmedel
Livsmedelsverket
13. Anl�ggningar f�r behandling av livsmedel
med joniserande str�lning
Livsmedelsverket
14. Skeppshandelslager, tullager, frilager och
anl�ggningar inom frizon i vilka det f�rvaras
livsmedel som fr�n veterin�rsynpunkt inte �r
godk�nda f�r fri oms�ttning
Livsmedelsverket
15. Anl�ggningar f�r dricksvattenf�rs�rjning
En
s�dan
kommunal
n�mnd som avses i livs-
medelslagen (2006:804)
16. Anl�ggningar f�r tillverkning av snus och
tuggtobak
En s�dan kommunal
n�mnd som avses i livs-
medelslagen (2006:804)
17. Prim�rproducenter av livsmedel
L�nsstyrelsen
18. Andra livsmedelsanl�ggningar, inklusive
anl�ggningar f�r tillverkning av tillsatser, aro-
mer och processhj�lpmedel
En s�dan kommunal
n�mnd som avses i livs-
medelslagen (2006:804)
3
SFS 2010:1641
Om kontrollen av verksamheten i en anl�ggning med st�d av 15 eller 17 �
livsmedelslagen (2006:804) flyttas �ver fr�n en kommunal n�mnd till Livs-
medelsverket, ska verket i forts�ttningen pr�va fr�gor om godk�nnande av
anl�ggningen eller registrera anl�ggningen.
Om kontrollen av verksamheten i en anl�ggning med st�d av 16 � livs-
medelslagen flyttas �ver fr�n Livsmedelsverket till en kommunal n�mnd,
ska denna n�mnd i forts�ttningen pr�va fr�gor om godk�nnande av anl�gg-
ningen eller registrera anl�ggningen.
Denna f�rordning tr�der i kraft den 1 januari 2011.
P� regeringens v�gnar
ESKIL ERLANDSSON
Mats Wiberg
(Jordbruksdepartementet)
Thomson Reuters Professional AB, tel. 08-587 671 00
Edita V�stra Aros, V�ster�s 2010