1
Svensk författningssamling
Tillkännagivande
om de EU-bestämmelser som kompletteras av
livsmedelslagen (2006:804);
beslutat den 18 mars 2010.
Regeringen tillkännager
1 enligt 5 § livsmedelslagen (2006:804) att följan-
de bestämmelser i EU:s förordningar kompletteras av livsmedelslagens be-
stämmelser.
Grundförordningar som i sin helhet kompletteras av
livsmedelslagen
1. Rådets förordning (EEG) nr 315/93 av den 8 februari 1993 om faststäl-
lande av gemenskapsförfaranden för främmande ämnen i livsmedel
2.
2. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2232/96 av den
28 oktober 1996 om gemenskapsregler för aromämnen som används eller är
avsedda att användas i eller på livsmedel
3.
3. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 258/97 av den 27
januari 1997 om nya livsmedel och nya livsmedelsingredienser
4.
4. Rådets förordning (EG) nr 2596/97 av den 18 december 1997 om för-
längning av den frist som föreskrivs i artikel 149.1 i Anslutningsakten för
�sterrike, Finland och Sverige
5.
5. Rådets förordning (EG) nr 1037/2001 av den 22 maj 2001 om tillstånd
för utbjudande och leverans för direkt konsumtion av vissa importerade
viner som kan ha varit föremål för otillåtna oenologiska metoder enligt för-
ordning (EG) nr 1493/1999
6.
6. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2065/2003 av den
10 november 2003 om rökaromer som används eller är avsedda att användas
i eller på livsmedel
7.
7. Kommissionens förordning (EG) nr 136/2004 av den 22 januari 2004
om veterinärkontroller av produkter från tredje land vid gemenskapens
gränskontrollstationer
8.
8. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1935/2004 av den
27 oktober 2004 om material och produkter avsedda att komma i kontakt
1 Jfr prop. 2005/06:128, bet. 2005/06:MJU23, rskr. 2005/06:357.
2 EGT L 37, 13.2.1993, s. 1, Celex 31993R0315.
3 EGT L 299, 23.11.1996, s. 1, Celex 31996R2232.
4 EGT L 43, 14.2.1997, s. 1, Celex 31997R0258.
5 EGT L 351, 23.12.1997, s. 12, Celex 31997R2596.
6 EGT L 145, 31.5.2001, s. 12, Celex 32001R1037.
7 EUT L 309, 26.11.2003, s. 1, Celex 32003R2065.
8 EUT L 21, 28.1.2004, s. 11, Celex 32004R0136.
SFS 2010:231
Utkom från trycket
den 8 april 2010
2
SFS 2010:231
med livsmedel och om upphävande av direktiven 80/590/EEG och 89/109/
EEG
9.
9. Kommissionens förordning (EG) nr 37/2005 av den 12 januari 2005 om
övervakning av temperatur i utrymmen för transport, förvaring och lagring
av djupfrysta livsmedel
10.
10. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1925/2006 av den
20 december 2006 om tillsättning av vitaminer och mineralämnen samt vissa
andra ämnen i livsmedel
11.
11. Rådets förordning (EG) nr 733/2008 av den 15 juli 2008 om villkoren
för import av jordbruksprodukter med ursprung i tredjeland efter olyckan vid
kärnkraftverket i Tjernobyl
12.
12. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1332/2008 av den
16 december 2008 om livsmedelsenzymer och om ändring av rådets direktiv
83/417/EEG, rådets förordning (EG) nr 1493/1999, direktiv 2000/13/EG,
rådets direktiv 2001/112/EG samt förordning (EG) nr 258/97
13.
13. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 av den
16 december 2008 om livsmedelstillsatser
14.
14. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1334/2008 av den
16 december 2008 om aromer och vissa livsmedelsingredienser med aromgi-
vande egenskaper för användning i och på livsmedel och om ändring av
rådets förordning (EEG) nr 1601/91, förordningarna (EG) nr 2232/96 och
(EG) nr 110/2008 samt direktiv 2000/13/EG
15.
15. Kommissionens förordning (EG) nr 953/2009 av den 13 oktober 2009
om ämnen som för särskilda näringsändamål får tillsättas i livsmedel för sär-
skilda näringsändamål
16.
16. Kommissionens förordning (EU) nr 115/2010 av den 9 februari 2010
om fastställande av villkoren för användning av aktiverad aluminiumoxid
för att avlägsna fluorid från mineralvatten och källvatten
17.
Grundförordningar inom området för EU:s gemensamma
jordbrukspolitik eller EU:s gemensamma fiskeripolitik som
kompletteras av livsmedelslagen i de delar de innehåller
bestämmelser om förbud eller villkor för handhavande eller
utsläppande på marknaden av livsmedel
17. Rådets förordning (EEG) nr 2136/89 av den 21 juni 1989 om gemen-
samma marknadsnormer för konserverade sardiner
18.
18. Rådets förordning (EEG) nr 1601/91 av den 10 juni 1991 om allmänna
bestämmelser för definition, beskrivning och presentation av aromatiserade
viner, aromatiserade vinbaserade drycker och aromatiserade drinkar base-
rade på vinprodukter
19.
9 EUT L 338, 13.11.2004, s. 4, Celex 32004R1935.
10 EUT L 10, 13.1.2005, s. 18, Celex 32005R0037.
11 EUT L 404, 30.12.2006, s. 26, Celex 32006R1925.
12 EUT L 201, 30.7.2008, s. 1, Celex 32008R0733.
13 EUT L 354, 31.12.2008, s. 7, Celex 32008R1332.
14 EUT L 354, 31.12.2008, s. 16, Celex 32008R1333.
15 EUT L 354, 31.12.2008, s. 34, Celex 32008R1334.
16 EUT L 269, 14.10.2009, s. 9, Celex 32009R0953.
17 EUT L 37, 10.2.2010, s. 13, Celex 32010R0115.
18 EGT L 212, 22.7.1989, s. 79, Celex 31989R2136.
19 EGT L 149, 14.6.1991, s. 1, Celex 31991R1601.
3
SFS 2010:231
19. Rådets förordning (EEG) nr 1536/92 av den 9 juni 1992 om gemen-
samma marknadsnormer för konserverad tonfisk och bonit
20.
20. Rådets förordning (EG) nr 104/2000 av den 17 december 1999 om den
gemensamma organisationen av marknaden för fiskeri- och vattenbrukspro-
dukter
21.
21. Rådets förordning (EG) nr 1234/2007 av den 22 oktober 2007 om
upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om
särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter (⬝enda förordningen
om de gemensamma organisationerna av marknaden⬝)
22, när det gäller
� mjölk och mjölkprodukter, bredbara fetter, olivolja och olja av olivrest-
produkter, produkter från sektorerna för ägg och fjäderfäkött samt normer
för saluföring av kött och nötkreatur som är tolv månader eller yngre, och
� vin, i den mån bestämmelserna inte kompletteras av lagen (2009:1424)
om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel.
22. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 110/2008 av den
15 januari 2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av,
samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker, samt om upphä-
vande av rådets förordning (EEG) nr 1576/89
23, i den mån bestämmelserna
inte kompletteras av lagen (2009:1424) om kontroll av skyddade beteck-
ningar på jordbruksprodukter och livsmedel.
Grundförordningar som kompletteras av livsmedelslagen i de
delar de innehåller bestämmelser om livsmedel eller
livsmedelskontroll
23. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den
28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning,
om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om
förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet
24.
24. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 av den
22 september 2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder
25.
25. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1830/2003 av den
22 september 2003 om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade
organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är fram-
ställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv
2001/18/EG
26.
26. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den
29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlev-
naden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djur-
hälsa och djurskydd
27.
27. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 av den
23 februari 2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på
20 EGT L 163, 17.6.1992, s. 1, Celex 31992R1536.
21 EGT L 17, 21.1.2000, s. 22, Celex 32000R0104.
22 EUT L 299, 16.11.2007, s. 1, Celex 32007R1234.
23 EUT L 39, 13.2.2008, s. 16, Celex 32008R0110.
24 EGT L 31, 1.2.2002, s. 1, Celex 32002R0178.
25 EUT L 268, 18.10.2003, s. 1, Celex 32003R1829.
26 EUT L 268, 18.10.2003, s. 24, Celex 32003R1830.
27 EUT L 165, 30.4.2004, s. 1, Celex 32004R0882.
4
SFS 2010:231
livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om änd-
ring av rådets direktiv 91/414/EEG
28.
28. Kommissionens förordning (EG) nr 41/2009 av den 20 januari 2009
om sammansättning och märkning av livsmedel som är lämpliga för perso-
ner med glutenintolerans
29.
Grundförordningar som kompletteras av livsmedelslagen i de
delar som anges i det följande
29. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 av den
17 juli 2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering
av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upp-
hävande av rådets förordning (EG) nr 820/97
30, när det gäller avdelning II.
30. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 av den
22 maj 2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll
och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati
31, när
det gäller
� artikel 2, i de delar som faller inom tillämpningsområdet för livsmedels-
lagen,
� artikel 6, i de delar som gäller åtgärder efter testning som utförs på slak-
teri och som avser kvarhållande i avvaktan på negativt provsvar av varor
som är avsedda att användas som livsmedel,
� artikel 8, i de delar som faller inom tillämpningsområdet för livsmedels-
lagen,
� artikel 9, i de delar som faller inom tillämpningsområdet för livsmedels-
lagen,
� artikel 16, i de delar som faller inom tillämpningsområdet för livsme-
delslagen, och
� bilaga XI, i de delar som faller inom tillämpningsområdet för livsme-
delslagen.
31. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2160/2003 av den
17 november 2003 om bekämpning av salmonella och vissa andra livsme-
delsburna zoonotiska smittämnen
32, när det gäller
� artikel 3.2, artikel 5.4 c och artikel 7, i de delar som gäller kontrollpro-
gram i fråga om bearbetning och beredning av livsmedel av animaliskt ur-
sprung, och
� artikel 12, i den del bestämmelsen gäller laboratorier som utför prover
inom ramen för kontrollprogram i fråga om bearbetning och beredning av
livsmedel av animaliskt ursprung.
32. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 av den
29 april 2004 om livsmedelshygien
33, utom när det gäller
� del A, punkt 3 a och 3 b i bilaga I,
� del A, punkt 4 a i bilaga I, i den del bestämmelsen gäller foder,
� del A, punkt 4 h och 4 j i bilaga I,
28 EUT L 70, 16.3.2005, s. 1, Celex 32005R0396.
29 EUT L 16, 21.1.2009, s. 3, Celex 32009R0041.
30 EGT L 204, 11.8.2000, s. 1, Celex 32000R1760.
31 EGT L 147, 31.5.2001, s. 1, Celex 32001R0999.
32 EUT L 325, 12.12.2003, s. 1, Celex 32003R2160.
33 EUT L 139, 30.4.2004, s. 1, Celex 32004R0852.
5
SFS 2010:231
� del A, punkt 5 h i bilaga I,
� del A, punkt 8 a och 8 b i bilaga I, och
� kapitel VI, punkt 4 i bilaga II, i de delar bestämmelsen faller utanför till-
lämpningsområdet för livsmedelslagen.
33. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den
29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av
animaliskt ursprung
34, utom när det gäller
� avsnitt II, punkt 2 f i bilaga II,
� avsnitt I, kapitel I, punkterna 1 och 2 i bilaga III,
� avsnitt I, kapitel II, punkt 1 a andra meningen, 1 b och 1 c första me-
ningen i bilaga III,
� avsnitt I, kapitel IV, punkterna 1 och 6 i bilaga III,
� avsnitt II, kapitel I, punkterna 1 och 2 i bilaga III,
� avsnitt II, kapitel IV, punkt 2 i bilaga III, i den del bestämmelsen gäller
instruktioner om djurskydd,
� avsnitt II, kapitel IV, punkt 4 i bilaga III, och
� avsnitt IX, kapitel I, I, punkterna 1, 2 och 5 i bilaga III.
34. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 854/2004 av den
29 april 2004 om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet
av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att använ-
das som livsmedel
35, utom när det gäller
� artikel 4, i de delar som faller inom andra lagars tillämpningsområde,
� artikel 5.1 c och 5.3 d,
� artikel 5.1 e och 5.1 f, i de delar som faller inom andra lagars tillämp-
ningsområde,
� avsnitt I, kapitel I, punkt 1 i bilaga I, i de delar bestämmelsen gäller ani-
maliska biprodukter,
� avsnitt I, kapitel II, B, punkt 2 a, C, F, punkt 1 samt E, i de delar som
gäller animaliska biprodukter, i bilaga I,
� avsnitt II, kapitel I, punkt 2, i den del bestämmelsen gäller djurskydd,
och punkt 4 i bilaga I,
� avsnitt II, kapitel IV i bilaga I,
� avsnitt III, kapitel I, punkt 2 i bilaga I, i den del bestämmelsen gäller
djurskydd,
� avsnitt III, kapitel II, punkt 2 a i bilaga I, i den del bestämmelsen gäller
djurskydd,
� avsnitt IV, kapitel IV, A, punkt 4 b i bilaga I, i den del bestämmelsen
gäller djurskydd,
� avsnitt IV, kapitel V, A, punkt 4 b i bilaga I, i den del bestämmelsen gäl-
ler djurskydd,
� avsnitt IV, kapitel VII, A, punkt 3 b i bilaga I, i den del bestämmelsen
gäller djurskydd, och
� kapitel I, punkterna 1 och 2 i bilaga IV, i de delar kontrollen avser annat
än tillstånd enligt avsnitt IX, kapitel I, I, punkt 3 i bilaga III i Europaparla-
mentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004.
35. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006 av den
20 december 2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livs-
34 EUT L 139, 30.4.2004, s. 55, Celex 32004R0853.
35 EUT L 139, 30.4.2004, s. 206, Celex 32004R0854.
6
SFS 2010:231
Thomson Reuters Professional AB, tel. 08-587 671 00
Edita Västra Aros, Västerås 2010
medel
36, utom när det gäller näringspåståenden och kommersiella meddelan-
den i form av reklam.
�vriga förordningar
36. Kommissionens förordning (EG) nr 2075/2005 av den 5 december
2005 om fastställande av särskilda bestämmelser för offentlig kontroll av tri-
kiner i kött
37, utom när det gäller
� artikel 4.2,
� artiklarna 8�10,
� artikel 12.1, i de delar som gäller annat än undersökning vid slakt eller
otjänligförklarande till livsmedel, och
� artiklarna 12.2�12.4.
Detta tillkännagivande ersätter tillkännagivandet (2009:621) om de EG-
bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804).
På regeringens vägnar
ESKIL ERLANDSSON
Mats Wiberg
(Jordbruksdepartementet)
36 EUT L 404, 30.12.2006, s. 9, Celex 32006R1924.
37 EUT L 338, 22.12.2005, s. 60, Celex 32005R2075.