Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

200 PFAS-ämnen förbjuds

EU har beslutat att förbjuda cirka 200 PFAS-ämnen från och med februari 2023. Det nya förbudet är resultatet av ett initiativ från Kemikalieinspektionen och den tyska miljömyndigheten UBA.

mark_miljo_200_PFAS_amnen_forbjuds_16x9.jpg

– Det här är PFAS-ämnen som sällan används samtidigt som de är extremt svårnedbrytbara och dessutom ansamlas i levande organismer, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist. Att vi har lyckats förbjuda dem är en framgång och en del av vår strategi för att på sikt fasa ut alla PFAS-ämnen.

De ämnen som omfattas av EU-beslutet är: perfluornonansyra (PFNA), perfluordekansyra (PFDA), perfluorundekansyra (PFUnDA), perfluordodekansyra (PFDoDA), perfluoretridekansyra (PFTrDA) och perfluortetradekansyra (PFTeDA). Begränsningen omfattar även andra PFAS-ämnen som kan brytas ner till något av de nu utvalda ämnena. Detta innebär att begränsningen totalt gäller en grupp med omkring 200 högfluorerade ämnen.

Förbjudet börjar gälla från och med februari 2023.

Publicerad 6 sep 2021

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024