Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Regeringen vill se nödåtgärder för Östersjötorsken

Situationen för torsken i Östersjön är allvarlig. Sveriges regering vill nu se ett förbud av torskfiske i östra Östersjön redan i år, framgår det i ett pressmeddelande.

I dag inleds det regionala fiskeforumet BALTFISH:s möte om situationen för torsken i Östersjön. Sverige som ordförandeland har tagit initiativ till mötet och träffar representanter från alla Östersjöländer och EU-kommissionen.

miljo_ostersjo_torsk16x9.jpg

Internationella havsforskningsrådets vetenskapliga analys som släpptes förra veckan bekräftade att situationen är kritisk. Regeringen driver nu frågan om nödåtgärder på EU-nivå för att skydda torskbeståndet.

– Situationen är kritisk och kräver att vi agerar. Sverige följer de vetenskapliga råden och driver på sina grannländer. Vi vill se ett torskfiskestopp redan i år och arbetar för åtgärder för att värna torskens tillgång till föda, säger miljö-och klimatminister Isabella Lövin.

Sveriges förespråkar under mötet ett förbud av fiske ur torskkvoten i det östra beståndet under perioden 1 juli–31 december 2019. Under 2020 bör fångstkvoten för samma område, bortsett från oundviklig bifångst, vara noll. För att säkra torskens tillgång på föda ser Sverige även att andra åtgärder behöver införas, bland annat att fiske av skarpsill och sill/strömming stoppas inom de geografiska områden där detta är vetenskapligt motiverat.

– Nu har vi en gedigen vetenskaplig analys av situationen för Östersjöns östra torskbestånd och det är tydligt att det krävs skarpa åtgärder. Samarbetet med våra grannländer runt Östersjön är absolut nödvändigt för att skydda torsken och jag hoppas att fler länder ser vikten av att vi agerar kraftfullt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Sverige kommer även att vidta ett antal åtgärder på nationell nivå. Regeringen kommer att besluta om förordningsändringar som möjliggör för Naturvårdsverket att tillåta licensjakt på gråsäl om de finner det vetenskapligt befogat.  De växande bestånden har konsekvenser för torskfisket och kustfisket. Torskens lever och immunförsvar är hårt ansatt av parasiter, vilket försvagar torskens förmåga att uppta föda. Problemet hänger ihop med förekomst av säl.

En vetenskaplig utvärdering av effekten av beståndsreglerande jakt på säl ur ett ekosystemperspektiv ska genomföras. Förordningsändringen är tidsbegränsad till den 1 januari 2022, om inte den vetenskapliga utvärderingen visar att regeringen borde förlänga den.

Publicerad 7 jun 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024