Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Viktigt med undersökning av skyddade arter

Miljö mossa gif.gif

Vissa ovanliga och hotade djur- och växtarter skyddas av artskyddsförordningen. Skyddet innebär i stora drag att arterna på olika sätt inte ska skadas. När det till exempel kommer till mossor och lavar är det förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada varje enskilt exemplar av den växtart som är skyddad.

Enligt praxis kan det dock vara tillåtet att skada enskilda exemplar så länge arten som helhet är livskraftig i området. I det så kallade Bungemålet ansåg nämligen Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) att ett kalkbrott var tillåtet, trots att verksamheten skadade enskilda exemplar av skyddade växter. Detta eftersom verksamheten inte skulle kunna påverka bevarandestatusen för arterna i området. 

Förbudet mot att skada skyddade arter är inte absolut, utan det är möjligt att ansöka om dispens för att kunna utföra en exploatering som innebär skada på en art. Eftersom artskyddsförordningen syftar till att ge arterna ett starkt skydd är dock möjligheterna att få dispens oftast små.

Fallet med trafikplatsen och mossan

Våren 2018 stoppade mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt (MMD) Trafikverkets planer att bygga om en trafikplats. Ärendet inleddes genom att Trafikverket gjorde en anmälan om en planerad ombyggnation av en trafikplats i Växjö. På platsen för ombyggnationen fanns exemplar av grön sköldmossa (Buxbaumia viridis), en art som omfattas av artskyddsförordningen. MMD ansåg att ombyggnationen skulle skada exemplar av mossan vilket innebar ett krav på dispens från artskyddsförordningen. Eftersom någon dispens inte fanns så förbjöds Trafikverket från att skada mossan. Ärendet överklagades till MÖD.

MÖD hade att avgöra om det skulle strida mot artskyddsförordningen att flytta två exemplar av mossan. MÖD ansåg att ombyggnationen inte syftade till att ta bort eller skada mossan. Frågan var därför om ombyggnationen påverkar mossans bevarandestatus i området. För att kunna avgöra en arts bevarandestatus menade MÖD att det måste finns ett tillräckligt underlag. Trafikverket hade genomfört en inventering över mossan i området, men MÖD ansåg att denna inventering inte gav en tillräckligt tydlig bedömning av mossans bevarandestatus i området omkring trafikplatsen. Eftersom det är inte var möjligt att avgöra hur byggandet av trafikplatsen skulle påverka mossan i området ansåg MÖD att åtgärden stred mot förbuden i artskyddsförordningen.

Konsekvensen för Trafikverket blev att om verket vill gå vidare med ombyggnationen måste verket söka dispens för en exploatering som kan skada mossan. Denna dom innebär samtidigt en tydligare tolkning av artskyddsbestämmelserna. Detta genom att MÖD slår fast att redan avsaknaden av en ordentlig utredning av en arts status i närområdet kan innebära att det kan krävas dispens från artskyddsförordningen. Det sätter krav på en verksamhetsutövare när det kommer till att utreda hur en exploatering påverkar eventuella skyddade arter som kan finnas i området.

Björn_Spejare_120x150.jpg

Björn Spejare
Jurist, redaktör
JP Miljönet

Publicerad 4 apr 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024