SFS 1999:224 Lag om ändring i lagen (1995:1570) om medlemsbanker
990224.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 1999:224
lag om ändring i lagen (1995:1570) om medlemsbanker;
utfärdad den 15 april 1999. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om lagen (1995:1570) om medlemsbanker dels att 2 kap. 3 § skall upphöra att gälla, dels att 1 kap. 4 §, 2 kap. 2 §, 6 kap. 3, 4 och 14 §§ samt 10 kap. 5 § skall ha följande lydelse.
utkom från trycket den 4 maj 1999
1 kap.
4 § varje medlem skall betala insats i medlemsbanken i enlighet med vad som föreskrivs i stadgarna. betalningen skall alltid fullgöras i pengar. en medlemsbank skall när bankens rörelse påbörjas ha ett bundet eget kapital som vid tidpunkten för beslut om oktroj motsvarar minst fem miljoner ecu. i 5 kap. 4 § 5 lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag finns bestämmelser om vad som utgör bundet eget kapital. om balansomslutningen i den planerade verksamheten kan beräknas uppgå till högst etthundra miljoner kronor, får bolaget medges att ha lägre bundet eget kapital än det som anges i andra stycket, dock lägst motsvarande en miljon ecu. frågor om sådant medgivande prövas av finansinspektionen. ärenden som är av principiell betydelse eller av särskild vikt prövas dock av regeringen.
2 kap.
2 §2 medlemsbankens stadgar skall stadfästas. till ansökan om stadfästelse skall en plan för verksamheten fogas. ansökan om oktroj och stadfästelse av stadgar prövas av finansinspektionen. ärenden som är av principiell betydelse eller av särskild vikt prövas dock av regeringen. vid behandlingen av en ansökan om stadfästelse av stadgar prövas dels att stadgarna överensstämmer med denna lag, bankrörelselagen (1987:617) och andra författningar samt dels om och i vad mån det behövs särskilda bestämmelser med hänsyn till omfattningen och arten av medlemsbankens verksamhet.
1 2
prop. 1997/98:186, bet. 1998/99:fiu14, rskr. 1998/99:130. senaste lydelse 1996:749.
1
sfs 1999:224
stadgarna skall stadfästas och oktroj beviljas, om 1. den planerade rörelsen kan antas komma att uppfylla kraven på en sund bankverksamhet, 2. det kan antas att de som kommer att äga ett sådant kvalificerat innehav i banken som avses i 1 kap. 3 § första stycket 2 bankrörelselagen inte kommer att motverka en sund utveckling av verksamheten i banken och även i övrigt är lämpliga att utöva ett väsentligt inflytande över ledningen av en bank, och 3. de som avses ingå i bankens styrelse har de insikter och den erfarenhet som måste krävas av den som deltar i ledningen av en bank och även i övrigt är lämpliga för en sådan uppgift. stadgarna får inte stadfästas och oktroj inte beviljas, om det kan antas att någon som i väsentlig mån har åsidosatt sina skyldigheter i näringsverksamhet eller i andra ekonomiska angelägenheter eller gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet kommer att ha ett sådant innehav i bolaget som avses i 1 kap. 3 § första stycket 2 bankrörelselagen. om banken kommer att ha sådana nära förbindelser som avses i 1 kap. 3 § andra och tredje styckena bankrörelselagen med någon annan, får stadgarna stadfästas och oktroj beviljas endast om förbindelserna inte hindrar en effektiv tillsyn av banken. om stadgarna ändras skall även ändringen stadfästas. därvid gäller andra–fjärde styckena i tilllämpliga delar. oktroj får inte vägras på den grunden att det inte behövs någon ytterligare bank.
6 kap.
3 § minst hälften av styrelseledamöterna skall vara bosatta inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte något annat tillåts i särskilda fall. frågor om sådant tillstånd prövas av finansinspektionen. ärenden som är av principiell betydelse eller av synnerlig vikt prövas dock av regeringen. den som är underårig eller i konkurs eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken kan inte vara styrelseledamot. att detsamma gäller den som är underkastad näringsförbud följer av 6 § lagen (1986:436) om näringsförbud. styrelseledamöterna skall vara medlemmar i medlemsbanken, om inte stadgarna i särskilt angivna fall tillåter annat. den som enligt lag är ställföreträdare för en medlem eller, om en juridisk person är medlem, den som är ledamot av styrelsen för den juridiska personen eller delägare i denna får dock vara styrelseledamot utan att vara medlem i banken, även om stadgarna saknar föreskrift om det. bestämmelserna i andra stycket gäller inte arbetstagarrepresentanter som har utsetts enligt lagen (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda. av styrelseledamöterna får högst en för varje påbörjat femtal vara anställd i medlemsbanken. vid denna beräkning skall hänsyn inte tas till arbetstagarrepresentanter som har utsetts enligt lagen om styrelserepresentation för de privatanställda. 4 § styrelsen skall utse en eller, om det behövs, flera verkställande direktörer att under styrelsens inseende leda verksamheten i banken. styrelsen får
2
även utse ställföreträdare för verkställande direktör. om någon annan än en styrelseledamot utses till verkställande direktör, skall han ingå som ledamot i styrelsen. om någon annan än en styrelseledamot eller en styrelsesuppleant utses till ställföreträdare för verkställande direktör, skall han ingå som suppleant i styrelsen. verkställande direktör skall vara bosatt inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte något annat tillåts i särskilda fall. frågor om sådant tillstånd prövas av finansinspektionen. ärenden som är av principiell betydelse eller av synnerlig vikt prövas dock av regeringen. vad som sägs i denna lag om verkställande direktör skall i tillämpliga delar gälla också för ställföreträdare för verkställande direktör. 14 § styrelsen företräder medlemsbanken och tecknar dess firma. styrelsen kan bemyndiga en styrelseledamot eller någon annan att företräda medlemsbanken och teckna dess firma, om inte ett förbud mot sådant bemyndigande har tagits in i stadgarna. minst en av dem som bemyndigas att företräda banken och teckna dess firma skall vara bosatt inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte något annat tillåts i särskilda fall. frågor om sådant tillstånd prövas av finansinspektionen. ärenden som är av principiell betydelse eller av synnerlig vikt prövas dock av regeringen. i övrigt gäller i fråga om den som inte är styrelseledamot vad som sägs i 3 § första och andra styckena och 13 § om styrelseledamot. rätten att teckna medlemsbankens firma får utövas endast av två eller flera personer i förening. ingen annan inskränkning får registreras. styrelsen kan när som helst återkalla ett bemyndigande som avses i andra stycket. om medlemsbanken inte har någon behörig ställföreträdare som är bosatt i sverige, skall styrelsen bemyndiga en person som är bosatt här att på bankens vägnar ta emot delgivning. ett sådant bemyndigande får inte lämnas till någon som är underårig eller har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken.
sfs 1999:224
10 kap.
5 § senast två månader efter det att avtalet om fusion har registrerats skall såväl överlåtande som övertagande medlemsbanker ansöka om tillstånd att verkställa avtalet. frågor om sådant tillstånd prövas av finansinspektionen. ärenden som är av principiell betydelse eller av särskild vikt prövas dock av regeringen. tillstånd att verkställa fusionsavtalet skall meddelas, om fusionen kan anses förenlig med deras intressen, som är insättare i de berörda bankerna eller i övrigt har fordringar på dessa banker, samt om fusionen framstår som ändamålsenlig från allmän synpunkt. när beslut om sådant tillstånd som avses i första stycket meddelas skall stadgeändringar eller, i fall som avses i 2 §, den nybildade medlemsbankens stadgar stadfästas och oktroj beviljas. har inte ansökan om tillstånd att verkställa fusionsavtalet gjorts inom den i första stycket föreskrivna tiden eller har ansökan avslagits, skall finansinspektionen förklara att frågan om fusion har fallit.
3
sfs 1999:224
1. denna lag träder i kraft den 1 maj 1999. 2. beträffande ansökningar som vid utgången av april månad 1999 har kommit in till regeringen eller, i förekommande fall, finansinspektionen skall frågan, huruvida det är regeringen eller finansinspektionen som skall pröva ansökningen, avgöras enligt äldre bestämmelser. på regeringens vägnar bosse ringholm göran haag (finansdepartementet)
4
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 1999
Viktiga lagar inom associationsrätten
Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar
Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag
Stiftelselag (1994:1220)
Årsredovisningslag (1995:1554)
Viktiga lagar inom associationsrätten
Aktiebolagslag (2005:551)Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar
Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag
Stiftelselag (1994:1220)
Årsredovisningslag (1995:1554)
JP Infonets tjänster inom associationsrätt
JP Infonets tjänster inom associationsrätt
Arbetar du med associationsrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom associationsrätt.