1
Svensk författningssamling
Lag
om innebörden av begreppen jordbruks-,
trädgårds- och skogsprodukter i konkurrenslagen
(1993:20);
utfärdad den 23 november 2000.
Enligt riksdagens beslut
1
föreskrivs följande.
1 §
Med jordbruksprodukter avses i konkurrenslagen (1993:20) sådana va-
ror i Kombinerade nomenklaturen enligt rådets förordning (EEG) 2658/87
av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemen-
samma tulltaxan
2
som är upptagna i bilagan till denna lag.
Med trädgårdsprodukter avses i nämnda lag sådana varor som är upptagna
i kap. 6�8 i Kombinerade nomenklaturen. Med skogsprodukter avses sådana
varor som anges i kap. 44, 47 och 48 i nomenklaturen.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2001.
På regeringens vägnar
G�RAN PERSSON
ULRICA MESSING
(Näringsdepartementet)
1
Prop. 1999/2000:140, bet. 2000/01:NU4, rskr. 2000/01:16.
2
EGT L 256, 7.9.1987, s. 1 (Celex 31987R2658).
SFS 2000:1025
Utkom från trycket
den 5 december 2000
2
SFS 2000:1025
Bilaga
Varuslag
ur 01.01
Levande hästar
ur 01.02
Levande nötkreatur
ur 01.03
Levande tamsvin
ur 01.04
Levande får
01.05
Levande fjäderfä, nämligen höns av arten Gallus domesticus,
ankor, gäss, kalkoner och pärlhöns
ur 02.01
Kött av nötkreatur, färskt eller kylt
ur 02.02
Kött av nötkreatur, fryst
ur 02.03
Kött av tamsvin, färskt, kylt eller fryst
ur 02.04
Kött av får, färskt, kylt eller fryst
ur 02.05
Kött av häst, färskt, kylt eller fryst
ur 02.06
Andra ätbara delar av nötkreatur, tamsvin, får och häst, färska,
kylda eller frysta
ur 02.07
Kött och andra ätbara delar (med undantag av gåslever) av fjä-
derfä enligt nr 01.05, färska, kylda eller frysta
02.09
Svinfett, inte innehållande magert kött, och fjäderfäfett (inte
utsmälta eller på annat sätt extraherade), färska, kylda, frysta,
saltade, i saltlake torkade eller rökta
ur 02.10
Kött och andra ätbara djurdelar av häst, nötkreatur, tamsvin, får
och fjäderfä (med undantag av gåslever), saltade, torkade eller
rökta; ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar
04.01
Mjölk och grädde, inte koncentrerade och inte försatta med
socker eller annat sötningsmedel
04.02
Mjölk och grädde, koncentrerade eller försatta med socker eller
annat sötningsmedel
04.03
Kärnmjölk, filmjölk, gräddfil, yoghurt, kefir och annan fer-
menterad eller syrad mjölk och grädde, även koncentrerade,
försatta med socker eller annat sötningsmedel, smaksatta eller
innehållande frukt, bär, nötter eller kakao
04.04
Vassle, även koncentrerad eller försatt med socker eller annat
sötningsmedel; produkter bestående av naturliga mjölkbe-
ståndsdelar, även försatta med socker eller annat sötningsme-
del, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans
ur 04.05
Smör och andra fetter och oljor framställda av mjölk
04.06
Ost och ostmassa
ur 04.07
Fjäderfäägg med skal, färska, konserverade eller kokta
04.08
Fågelägg utan skal samt äggula, färska, torkade, ångkokta eller
kokta i vatten, gjutna, frysta eller på annat sätt konserverade,
även försatta med socker eller annat sötningsmedel
ur 07.01
Potatis (med undantag av nyskördad potatis under tiden 6 juni�
5 juli), färsk eller kyld
ur 07.09
Sockermajs, färsk eller kyld
ur 07.10
Sockermajs (även ångkokt eller kokt i vatten), fryst
ur 07.12
Torkad potatis och sockermajs, hela, i bitar, skivade, krossade
eller pulveriserade, men inte vidare beredda
3
SFS 2000:1025
ur 07.13
Torkade, spritade baljväxtfrön av sådana slag som används för
livsmedels- eller foderändamål, även skalade eller sönder-
delade
ur 07.14
Maniok- och arrowrot, färska eller torkade, hela eller i bitar
och även i form av pelletar
10.01
Vete samt blandsäd av vete och råg
10.02
Råg
10.03
Korn
10.04
Havre
10.05
Majs
10.07
Sorghum
ur 10.08
Spannmål, annan än bovete, kanariefrö och hirs
11.01
Finmalet mjöl av vete eller av blandsäd av vete och råg
ur 11.02
Finmalet mjöl av annan spannmål än vete, blandsäd av vete
och råg, ris, bovete, kanariefrö och hirs
ur 11.03
Krossgryn, grovt mjöl (inbegripet fingryn) och pelletar av an-
nan spannmål än ris, bovete, kanariefrö och hirs
ur 11.04
Spannmål, annan än ris, bovete, kanariefrö och hirs, bearbetad
på annat sätt (t.ex. skalad, valsad, bearbetad till flingor eller
pärlgryn, klippt eller gröpad), groddar av spannmål, hela, val-
sade, bearbetade till flingor eller malda
ur 11.05
Mjöl, flingor, korn och pelletar av potatis
ur 11.06
Mjöl av sago eller av rötter, stam- eller rotknölar enligt nr
07.14
11.07
Malt, även rostat
ur 11.08
Stärkelse
12.01
Sojabönor, även sönderdelade
12.02
Jordnötter, även skalade eller sönderdelade men inte rostade el-
ler på annat sätt tillagade
12.03
Kopra
12.05
Rapsfrön och rybsfrön, även sönderdelade
12.06
Solrosfrön, även sönderdelade
ur 12.07
Andra oljeväxtfrön och oljehaltiga frukter (med undantag av
ricinus-, hamp- och oiticicafrön samt bokollon), även sönder-
delade
ur 12.08
Mjöl av oljeväxtfrön eller oljehaltiga frukter (med undantag av
mjöl av senaps-, lin-, ricinus-, hamp- och oiticicafrön samt av
bokollon)
ur 12.12
Sockerbetor, färska eller torkade, även malda
ur 12.14
Lusernmjöl och annat grönmjöl, även i form av pelletar
ur 15.01
Ister; annat svinfett och fjäderfäfett, utsmälta, även utpressade
eller extraherade med lösningsmedel
ur 15.02
Fetter av nötkreatur, andra oxdjur, får eller getter, råa eller ut-
smälta, även utpressade eller extraherade med lösningsmedel
15.03
Solarstearin, isterolja, oleostearin, oleomargarin och talgolja,
inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda
ur 15.04
Fetter och oljor av fisk eller havsdäggdjur samt fraktioner av
sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt mo-
difierade (med undantag av fiskleverolja)
4
SFS 2000:1025
15.06
Andra animaliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fet-
ter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
15.07
Sojabönolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men
inte kemiskt modifierade
15.08
Jordnötsolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men
inte kemiskt modifierade
15.09
Olivolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men
inte kemiskt modifierade
15.10
Andra oljor erhållna enbart ur oliver samt fraktioner av sådana
oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade, inbegri-
pet blandningar av dessa oljor eller fraktioner med oljor eller
fraktioner enligt nr 15.09
15.11
Palmolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men
inte kemiskt modifierade
15.12
Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av
dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
15.13
Kokosolja, palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av
dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
15.14
Rapsolja, rybsolja och senapsolja samt fraktioner av dessa
oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade
ur 15.15
Andra vegetabiliska fetter och feta oljor (med undantag av
jojoba-, kroton-, lin-, oiticica-, ricin- och tungolja samt fraktio-
ner av dessa oljor) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor,
även raffinerade men inte kemiskt modifierade
ur 15.16
Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner
av sådana fetter eller oljor, som helt eller delvis hydrerats, om-
förestrats (även internt) eller elaidiniserats, även raffinerade
men inte vidare bearbetade med undantag av produkter med
karaktär av konstgjorda vaxer
15.17
Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska
eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika
fetter eller oljor enligt detta kapitel, andra än ätbara fetter och
oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor enligt nr 15.16
ur 15.18
Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor (med undantag
av lin-, oiticica, ricin- och tungolja samt fraktioner av dessa
oljor) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, kokta, oxide-
rade, dehydratiserade, faktiserade, blåsta, polymeriserade ge-
nom upphettning i vakuum eller i inert gas eller på annat sätt
kemiskt modifierade, med undantag av produkter enligt nr
15.16; oätliga blandningar eller beredningar av animaliska eller
vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter
eller oljor enligt detta kapitel, inte nämnda eller inbegripna nå-
gon annanstans
ur 16.01
Korv (med undantag av gåsleverkorv) och liknande produkter
av kött, andra djurdelar eller blod; beredningar av dessa pro-
dukter
ur 16.02
Kött, andra djurdelar och blod, beredda eller konserverade på
annat sätt (med undantag av gåsleverpastej)
ur 16.05
Andra ryggradslösa vattendjur än kräftdjur och blötdjur, be-
redda eller konserverade
5
SFS 2000:1025
17.01
Socker från sockerrör eller sockerbetor samt kemiskt ren
sackaros, i fast form
ur 17.02
Annat socker, inbegripet kemiskt ren laktos, maltos, glukos
och fruktos, i fast form (med undantag av invertsocker); sirap
och andra sockerlösningar utan tillsats av aromämnen eller
färgämnen (med undantag av invertsocker); sockerkulör
17.03
Melass erhållen vid utvinning eller raffinering av socker
ur 17.04
Fondantmassor, mandelmassor, pastor och andra liknande
halvfabrikat, inte innehållande kakao, i bulk
ur 18.06
Glasspulver, glasspasta (glassmassa), puddingar och liknande
efterrätter samt pulver, flingor, pastor och flytande beredningar
endast avsedda för framställning av pudding och annan lik-
nande efterrätt eller dryck, innehållande kakao
ur 19.01
Livsmedelsberedningar av mjöl, stärkelse eller maltextrakt,
som inte innehåller kakaopulver eller innehåller mindre än 50
viktprocent kakaopulver, inte nämnda eller inbegripna någon
annanstans; livsmedelsberedningar av varor enligt nr 04.01�
04.04, som inte innehåller kakaopulver eller innehåller mindre
än 10 viktprocent kakaopulver, inte nämnda eller inbegripna
någon annanstans
19.02
Pastaprodukter, såsom spagetti, makaroner, nudlar, lasagne,
gnocchi, ravioli och cannelloni, även kokta, fyllda (med kött
eller andra födoämnen) eller på annat sätt beredda; couscous,
även beredd
19.03
Flingor, gryn o.d., framställda av stärkelse
ur 19.04
Spannmål, annan än majs, i form av korn, förkokt eller på an-
nat sätt beredd
ur 19.05
Bakverk, även innehållande kakao (med undantag av kex, små-
kakor o.d., våfflor och rån (wafers))
ur 20.04,
Potatis och produkter av ärter och bönor enligt nr 07.13,
ur 20.06
beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller
ättiksyra, frysta
ur 20.05,
Potatis och produkter av ärter och bönor enligt nr 07.13,
ur 20.06
beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller
ättiksyra, inte frysta
ur 21.02
Andra encelliga mikroorganismer än jäst, döda (med undantag
av vacciner enligt nr 30.02)
ur 21.04
Homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar, innehål-
lande kött (inbegripet andra djurdelar)
21.05
Glassvaror, även innehållande kakao
ur 21.06
Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripna någon
annanstans (med undantag av konfektyrer)
23.02
Kli, fodermjöl och andra återstoder, även i form av pelletar, er-
hållna vid siktning, malning eller annan bearbetning av spann-
mål eller baljväxter
23.03
�&terstoder från stärkelseframställning och liknande återstoder,
betmassa, bagass och annat avfall från sockerframställning,
drav, drank och annat avfall från bryggerier eller brännerier,
även i form av pelletar
6
SFS 2000:1025
Fakta Info Direkt, tel. 08-587 671 00
Elanders Gotab, Stockholm 2000
23.04
Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av sojabön-
olja, även malda eller i form av pelletar
23.05
Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av jord-
nötsolja, även malda eller i form av pelletar
ur 23.06
Oljekakor och andra fasta återstoder (med undantag av mandel-
kli) från utvinning av vegetabiliska fetter eller oljor, andra än
de som omfattas av nr 23.04 eller 23.05, även malda eller i
form av pelletar
23.08
Vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabi-
liska återstoder och biprodukter av sådana slag som används
vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripa någon annan-
stans, även i form av pelletar
ur 23.09
Beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur
(med undantag av hundbröd samt sådana vitamin- och mineral-
fodermedel som inte innehåller torrmjölk)
25.10
Naturliga kalciumfosfater, naturliga aluminiumkalciumfosfater
och fosfatkrita
ur 28.08
Salpetersyra
ur 28.09
Fosforpentoxid och ortofosforsyra
28.14
Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning
ur 28.34
Kalium-, kalcium- och magnesiumnitrat
ur 28.35
Kalium- eller kalciumpolyfosfater (inbegripet meta- och pyro-
fosfater), kaliumortofosfater och kalciumhydrogenortofosfat
(dikalciumfosfat)
31.01
Gödselmedel
�31.05
ur 35.02
�ggalbumin
35.05
Dextrin och annan modifierad stärkelse (t.ex. förklistrad eller
örestrad stärkelse); lim och klister på basis av stärkelse, dextrin
eller annan modifierad stärkelse
ur 35.07
Enzympreparat innehållande födoämnen
ur 38.09
Beredda glätt- och appreturmedel av sådana slag som används
inom textil-, pappers- eller läderindustrin eller inom liknande
industrier, på basis av stärkelse eller stärkelseprodukter (med
undantag av varor i detaljhandelsförpackningar vägande per
styck högst 1 kg netto)
ur 38.23
Tekniska enbasiska fettsyror (med undantag av olein, linolje-
fettsyra och andra fettsyror med ett jodtal av minst 170, ricin-
oljefettsyra, dehydratiserad ricinoljefettsyra, högraffinerad tall-
fettsyra och ullfettsyra); sura oljor från raffinering
ur 38.24
Beredda bindemedel för gjutformar eller gjutkärnor på basis av
stärkelse eller stärkelseprodukter